Název:
Sledování změn asimilovatelného dusíku během alkoholové fermentace moštů révy vinné
Autoři:
Jeřábek, Rostislav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývala sledováním asimilovatelného dusíku během alkoholové fermentace. V literární části byla popsána role dusíku v révě vinné a problematika asimilovatelného dusíku (YAN), tedy dusíku využitelného kvasinkami. V experimentální části byly vybrány dva druhy kvality výživy, které jsme ještě rozdělily podle přídavku výživy na -- nízké dávky, vysoké dávky a vysoké dávky rozdělené. Společně s kontrolní variantou vzniklo 7 variant. Měřilo se na přístrojích TITROLINE EASY, Miura a FTIR analyzátor Bruker Alpha. Měření byla doplněna o senzorické zhodnocení v termínu 4. 12 2013 a 28.2 2014. Krom měření asimilovatelného dusíku, jsme měřili -- titrovatelné kyseliny, pH, alkohol, celkový cukr atd. Ze získaných dat se pomocí statistických metod (program STATISTICA 10) zkoumal vztah mezi všemi měřenými parametry.The dissertation deals with yeast assimilable nitrogen during the alcohol fermentation. The theoretical part describes the role of nitrogen in the grapevine and the issue of the yeast assimilable nitrogen (YAN). The experimental part focuses on two different nutrient types, further subdivided according to their dosage to low doses, high doses or split high doses. Altogether, we obtained and analysed seven scenarios, including the referential one. The experiments were measured using the following devices: TITROLINE EASY, Miura and FTIR analyser BrukerAlpha. The measurements were complemented with a sensory evaluation which was performed on 4 December 2013 and 28 February 2014. Besides measuring yeast assimilable nitrogen, we also measured titratable acidity, pH, alcohol, residual sugar, etc. The data obtained were analysed using the statistical methods (the STATISTICA 10 programme) and the relations between individual parameters concerned were analysed.
Klíčová slova:
aminokyseliny; amonné ionty; asimilovatelný dusík