Název:
Možnosti identifikace kvasinek rodu Brettanomyces ve víně pomocí PCR
Autoři:
Lachmanová, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce je zaměřena na možnosti identifikace kvasinek rodu Brettanomyces ve víně pomocí molekulární metody PCR. Jsou zde popsány mikroorganismy vyskytující se ve víně, jejich charakteristika a vlastnosti. Dále jsou charakterizovány nejčastější nemoci vína, které vedou v mnohých případech ke znehodnocení, až nepoživatelnosti vína. Hlavní část práce je věnována izolaci DNA, potřebné pro další hodnocení pomocí molekulárních metod, se zaměřením na metodu PCR. Jsou zde popsány jak postupy izolace, tak metodika PCR a její následné vyhodnocení. Závěr práce je soustředěn na práce autorů, kteří již tyto mikroorganismy detekovali, zejména kvasinky rodu Brettanomyces. Je zde zhodnocena jejich rychlost, přesnost a spolehlivost.This thesis is focused on the ability of identification of the Brettanomyces yeasts in wine by using molecular PCR methods. The microorganisms occurring in wine, their characteristics and properties are described here. It also focuses on the most common diseases of wine, which leads in many cases to depreciation till inedibility of the wine. The main part is about the isolation of DNA needed for further evaluation, and molecular techniques, focusing on the PCR. There are described the procedures for isolations and the methodology of PCR and its evaluation. The conclusion is focused on assays already performed detection of microorganisms, particularly Brettanomyces yeasts. There are evaluated for its speed, accuracy and reliability.
Klíčová slova:
brettanomyces; izolace DNA; PCR; víno