Název:
Výživa ve vztahu k zubnímu kazu
Autoři:
Kunická, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Zubní kaz je zdravotní problém lidí na celém světě. Je to přenosné bakteriální onemocnění způsobené kyselinami, které produkují bakterie. Kyseliny se tvoří, když zkvasitelné sacharidy v potravinách nebo nápojích reagují s bakteriemi přítomnými v zubním plaku na povrchu zubu. Kyseliny způsobují ztrátu vápníku a fosfátů ve sklovině, tento proces se nazývá demineralizace. Zubní kaz je proces mnoha cyklů demineralizace a remineralizace. Demineralizace začíná uvnitř skloviny či dentinu a může pokračovat, dokud se nevytvoří zubní kaz. V této bakalářské práci jsou zmíněny příčiny a faktory vzniku zubního kazu: vysoký počet kariogenních bakterií, množství a kvalita sliny, nedostatečná aplikace fluoridů, špatná ústní hygiena a především nevhodná výživa.Dental caries is a health problem of people worldwide. It is a transmissible bacterial disease process caused by acids from bacterial metabolism. The acids are produced, when fermentable carbohydrates in foods or drinks react with bacteria present in the dental plaque on the tooth surface. The acids lead to a loss of calcium and phosphate from the enamel, this process is called demineralisation. Dental caries is a process of many cycles of demineralisation and remineralisation. Demineralisation begins inside the enamel or dentine and can continue until forming dental caries. In this work it is mentioned causes and factors of formation of dental caries such as high number of cariogenic bacteria, quantity and quality of saliva, insufficient application of fluorides, poor oral hygiene and inappropriate nutrition.
Klíčová slova:
fluoridy; sacharidy; Streptococcus mutans; výživa; zub; zubní kaz