Original title:
Vliv polynenasycených mastných kyselin na zastoupení mastných kyselin ve tkáních a hladinu cholesterolu u potkanů
Authors:
Kácalová, Tereza Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo prokázat příznivý vliv n-3 polynenasycených mastných kyselin EPA a DHA na koncentraci plasmatických triacylglycerolů a cholesterolu. Podle hypotézy jsou tyto polynenasycené mastné kyseliny schopny snižovat plasmatický cholesterol na zá-kladě mechanismu, kde dochází ke zvýšení exprese genu Insig-1 a současně se snižuje exprese genů kódujících enzym pro syntézu cholesterolu (3-hydroxy-3-metylglutaryl-CoA reduktáza; gen HMG-CoA-R) a genu pro LDL-receptor, který je zodpovědný za vstup cholesterolu z plasmy do buněk (receptor lipoproteinů nízké hustoty; gen LDL-R). Pokus probíhal na modelových zvířatech (Rattus norvegicus) krmených standardní krmnou směsí s přídavkem 3 % lososového oleje, 6 % rybího oleje a 6 % oleje z řasy rodu Schizochytrium. Kontrolní skupina byla krmena krmnou směsí s přídavkem 6% oleje světice barvířské, krmivo s přídavkem 3% palmového oleje sloužilo jako negativní kontrola. Každá skupina se skládala z 10 zvířat. Z odebraných vzorků krve byla stano-vena hladina celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu a triacylgly-cerolů. Obsah mastných kyselin byl stanovován ve svalové, jaterní a tukové tkáni. Kr-mivo obohacené o kyselinu eikosapentaenovou a dokosahexaenovou vedlo ke snížení celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu v krvi. Byl prokázán (P < 0,05), po přidání rybího oleje, lososového oleje a oleje řasy rodu Schizochytrium do krmné směsi pokus-ných potkanů, pokles celkového cholesterolu (o 27%, 21%, 27% v tomto pořadí) oproti kontrole. Naším pokusem jsme částečně potvrdili předpokládanou hypotézu. Současně jsme zjistili, že metabolismus plasmatických lipidů ovlivňuje jiný mechanismus, než jsme se domnívali.The aim of this work was demonstrate positive effect of n-3 polyunsaturated fatty acids EPA and DHA on the concentration of plasma triglycerides and cholesterol. According to the hypothesis, these polyunsaturated fatty acids are capable of reducing plasma cho-lesterol in mechanism, where is increased gene expression Insig-1 and simultaneously reduces the expression of genes encoding an enzyme for cholesterol synthesis (3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase, a gene for HMG-CoA-R) and the gene for the LDL receptor, which is responsible for the entry of cholesterol from the plasma into the cells (low density lipoprotein receptor, the density, the LDL-R gene). LDL-R.The experiment was conducted on a model animal (Rattus norvegicus) fed with a standard feed mixture with the addition of 3% of salmon oil, fish oil 6% and 6% of oil from algae of the genus Schizochytrium. The control group was fed a feed mixture with the addition of 6% safflower oil, food with the addition of 3% palm oil was used as a negative control. Each group consisted of 10 animals. From the blood samples was determined levels of total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol and triglycerides. The fatty acid content was determined in muscle, liver and adipose tissue. Food enriched with eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid led to a reduction in total cholesterol and LDL-cholesterol levels. It was shown (P <0.05) after the addition of fish oil, salmon oil and algae of the genus Schizochytrium oil to feed mixtures of experimental rats, a decrease in total cholesterol (27%, 21%, 27% respectively) relative to controls. Our attempt partially confirmed the hypothesis. At the same time, we found that plasma lipid metabolism affects different mechanism than we thought.
Keywords:
dokosahexaenová kyselina; eikosapentaenová kyselina; polynenasycené mastné kyseliny