Název:
Choroby a vady vín, jejich prevence a odstranění
Autoři:
Procházková, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o zdravotním stavu vína. Hlavním tématem jsou nejčastěji se vyskytující choroby a vady vína. Které mohou vznikat již na samotném začátku ve vinici a následně při výrobních procesích vína. Vady vznikají chemickými a fyzikálními vlivy a naopak choroby zapříčiňují mikroorganismy. Takto poškozená vína se vyznačují nepříznivými senzorickými vjemy a mohou se stát nepoživatelnými. U každé vady a choroby je popsán obecný popis, příčina vzniku, prevence vzniku, a pakliže dojde k poškození je popsáno možné ošetření, i když ve všech případech není možné.This thesis deals with the health of the wine. The main theme is the most prevalent diseases and defects of wine. That may have been created since the very beginning in the vineyard and then in the manufacturing process of the wine. Defects are formed by chemical and physical influences and vice versa cause disease microorganisms. Thus damaged wines are characterized by adverse sensory perceptions and become inedible. For any defects or disease describes the general description, causes, prevention, and if there is damage described possible treatment, although in all cases it is not possible.
Klíčová slova:
choroby; odstranění; prevence; příčina; vada; víno