Název:
Vliv kvasinek na vývoj asimilovatelného dusíku během fermentace moštů révy vinné
Autoři:
Tomková, Magdaléna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Záměrem této bakalářské práce bylo zjistit, zda mají různé kvasinky různé požadavky na výživu asimilovatelným dusíkem a porovnání hodnot spotřeb asimilovatelného dusíku během fermentace. Tvrzení, že každá surovina a každý preparát mají jiné vlastnosti a nároky na podmínky kvašení, se podle očekávání potvrdilo. Provedený experiment ukázal, že rozdíly ve vývoji asimilovatelného dusíku v moštech s různým zákvasem nebyly nijak markantní, ale přesto je můžeme považovat za průkazné. Literární část práce byla zaměřena na přiblížení mechanismu kvasinek, fermentace a využití asimilovatelného dusíku. Pro pochopení celého systému je nutné znát dílčí subjekty, proto byla část literární rešerše věnována popisu jednotlivých složek účastnících se fermentačního procesu, které byly pro účely této práce nejvíce důležité.The intention of this bachelor thesis was to determine whether the various yeasts have various requirements for nutrition with assimilable nitrogen and comparing the values of consumption assimilable nitrogen during fermentation. The claim that each feedstock and each specimen have different characteristics and demands on the fermentation conditions, was confirmed as we expected. The experiment showed that the differences in the development of assimilable nitrogen in musts with different broths were not remarkable, but it can be considered as conclusive. The literal part of this work was focused on the approach of mechanism of yeasts, fermentation and the use of assimilable nitrogen. To understand the whole system is necessary to know the individual subjects, therefore the part of the literal section was devoted to a description of the components involved in the fermentation process, which were the most important thing for this purpose of this work.
Klíčová slova:
asimilovatelný dusík; fermentace; kvasinky