Original title:
Ekonomické vyhodnocení výroby mléka a mléčných produktů na příkladu konkrétního podniku
Authors:
Zemanová, Eliška Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Prioritou pro ekologickou farmu se zaměřením na mléčnou produkci je efektivní výroba kvalitního mléka i zachování ohleduplnosti k chovaným zvířatům. Bakalářská práce se zaměřuje na výrobu mléka a mléčných produktů na ekologicky hospodařící farmě Člupy v Jihomoravském kraji. Farma chová 3 kusy dojného skotu mléčného plemene jersey a 34 kusů dojných koz. Teoretická část se zabývá zejména ekologickým zemědělstvím, náklady a dotacemi. V praktické části se práce blíže zabývá jednotlivými náklady podniku spojenými s výrobou mléka a mléčných výrobků. Dále se práce zaměřuje na vyhodnocení ekonomického hospodaření podniku z hlediska příjmů a výdajů a vlivem získaných dotací na zmíněný rodinný podnik. Ve sledovaném období podnik vykazuje velkou závislost na dotacích.A priority of an organic dairy farm is the efficient production of quality milk and considerate treatment of farmed animals for their preservation. The bachelor’s thesis focuses on the milk and dairy production of the organic farm located in the South Moravia Region. The farm keeps 3 cows of jersey cattle and 34 dairy goats. While the theoretical part deals mainly with ecological agriculture, costs and subsidies, the practical part analyzes particular costs of the enterprise related to milk and dairy pro-duction in more detail. Furthermore, the thesis includes evaluation of the economic management of the enterprise in terms of incomes and expenses and the impact of sub-sidies on the family business. Theenterprise shows a high dependence on subsidies during the monitored period.
Keywords:
costs; dairy cattle; dairy goat; dairy products; dojnice; dojná koza; dotace; enterprise; farm; farma; milk; mléko; mléčné produkty; náklady; podnik; subsidies; užitkovost; yield