Název:
Analýza trhu biopotravin v České republice a jejich cenový monitoring
Autoři:
Paulíková, Michaela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Analýza trhu biopotravin v České republice a jejich cenový monitoring se popisuje základní principy ekologického zemědělství a specifika výroby biopotravin. V práci jsou popsány kategorie bioprodukce v ČR a situace s trhem a spotřebou ve státech EU. V další části práce je zpracován přehled o producentech biopotravin v ČR. Hlavním cílem práce bylo provést cenový monitoring u vybraných druhů biopotravin na zvolené lokalitě a poté ceny porovnat s cenami potravin s původem z konvenční produkce. Dále jsou porovnány prodejní místa a cenové rozdíly u hlavních přímých a nepřímých distribučních cest. Jako doplněk experimentální části práce byla provedena s navrženou skupinou lidí degustace a zhodnocení vybraných druhů výrobků z ekologické a konvenční produkce. Z výsledků cenového monitoringu zde šetřených položek vyplývá, že biopotraviny jsou o 140 % dražší než konvenční potraviny. Při porovnání rozdílů u přímých a nepřímých distribučních cest, byly zjištěny velké cenové rozdíly. Např. biobrambory z prodeje ze dvora jsou o 170 % levnější než prodávané biobrambory ve sledovaných obchodech. Při degustaci a zhodnocení vybraných druhů potravin, získaly vyšší hodnocení biopotraviny. Celkově pak obdržely hodnocení 46,87 % a konvenční potraviny 45,99 %.Diploma thesis with topic a Market analysis of organic food in Czech republic and its price monitoring engages basic principles of ecological agriculture and specifics of organic food production. There is a description of bioproduction in CZ, a market situation and consumption in the EU.In next part of this dissertation is composed overview of organic food producers in CZ. One of the main goals of this work was to perform a price monitoring on chosen types of organic food in given location and then to compare the price to a conventionaly produced food. There is also a comparison of the situation on different salepoints and a price variations of main direct and indirect distribition process. As an addition of the experimentle part, a degustation and following evaluation of chosen organic and nonorganic food types took place with suggested group of people. Result of this price monitong shows, that organic food is 140 % more expensive than nonorganic. Comparison of the direct and indirect distributors showed large price variations, for example the price of organic potatoes directly from a farmer is170 % lower, than the average price of organic potatoes in observed shops. Organic food got a higher rating than conventionaly produced during the degustation, 46,87 % was for organic and 45,99 % for nonorganic food.
Klíčová slova:
biopotraviny; cenový monitoring; degustace; distribuční cesty; ekologické zemědělství; výrobci biopotravin