Název:
Frekvence návštěv v dojicím robotu a její vliv na mléčnou užitkovost dojnic českého strakatého skotu
Autoři:
Konupková, Zora Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Záměrem této bakalářské práce bylo objasnit vliv frekvence návštěv v dojicím robotu na parametry mléčné užitkovosti u dojnic českého strakatého skotu, a to zejména na pořadí laktace (n), dojivost (kg mléka), fázi laktace (dny), obsah tuku (%), bílkovin (%) a somatických buněk (tis./ml) v mléce. Za tímto účelem bylo v podniku Zlatá farma ve Štětovicích provedeno sledování v průběhu jednoho kalendářního roku (od ledna do prosince 2020). Do sledování bylo zahrnuto každý měsíc v průměru 54 dojnic a celkově bylo vyhodnoceno 590 dojnic (případů). Shromážděná data z výsledků kontroly užitkovosti a z manažerského programu T4C byla souhrnně zpracována a následně statisticky vyhodnocena. Byl zjištěn statisticky vysoce průkazný vliv počtu dojení na průměrnou denní dojivost, na pořadí laktace a na obsah somatických buněk v mléce (p < 0,01). Bylo zjištěno, že se zvyšujícím se počtem dojení (z n = 1 na n = 4) se úměrně zvyšovala i denní produkce mléka (z 17,58 kg na 35,37 kg mléka) a současně klesal obsah somatických buněk v mléce (z 547,97 tis./ml na 198,58 tis./ml). Rovněž bylo zjištěno, že vyšší frekvenci návštěv v dojicím automatu (n = 2,82 resp. n = 2, 61) měly starší dojnice, tedy dojnice na 3. resp. 4. a vyšší laktaci, oproti dojnicím na 1. resp. 2. pořadí laktace (n = 2,17 resp. n = 2,39). Z hlediska obsahu tuku a bílkovin v mléce lze konstatovat, že na jejich obsah v mléce má statisticky průkazný vliv množství nadojeného mléka, kdy se zvyšující se průměrnou denní dojivostí (z 17,58 kg na 35,37 kg mléka) dochází ke snižování těchto obsahových složek v mléce (ze 4,24 % na 3,88 % tuku; z 3,78 % na 3,56 % bílkovin).The aim of this bachelor's thesis was to clarify the effect of the frequency of visits in the robotic milking system on the parameters of milk yield in dairy cows of Czech Fleckvieh Cattle, especially on the number of lactation, milk yield (kg of milk), lactation phase (days in milk), fat content (%), protein content (%) and somatic cells count (thousand/ml) in milk. An annual observation was carried out for this purpose during one calendar year (from January to December 2020) in the company Zlatá farma in Štětovice. An average of 54 dairy cows were included in the follow-up each month and a total of 590 dairy cows (cases) were evaluated. The collected data from Milk performance recording and from the T4C management program were summarized and statistically evaluated. There was a statistically highly significant effect of the number of milkings on the average daily milk yield, on the number of lactation and on the somatic cell content in milk (p <0.01). It was found that with increasing number of milkings (n = 1 to n = 4) the daily milk production increases proportionally (from 17.58 kg to 35.37 kg of milk) and at the same time the content of somatic cells in milk decreased (from 547.97 thousand/ml to 198.58 thousand/ml). It was also found that older dairy cows (dairy cows on the 3rd resp. 4. and higher lactation) had a higher frequency of visits of the milking machine (n = 2.82 and n = 2.61, respectively) compared to dairy cows on the 1st resp. 2nd order of lactation (n = 2.17 and n = 2.39, respectively). In terms of the content of fat and protein in milk, it can be stated that their content in milk is statistically significantly influenced by the amount of milk milked. With increasing average daily milk yield (from 17.58 kg to 35.37 kg of milk), these constituents in milk decrease (from 4.24% to 3.88% fat; from 3.78% to 3, 56% protein).
Klíčová slova:
Czech Fleckvieh Cattle; dairy cows; dojicí robot; dojnice; frekvence dojení; frequency of visit; milk yield; mléčná užitkovost; robotic milking system; český strakatý skot