Název:
Optimalizace varného procesu piva s přídavkem netradičních surovin
Autoři:
Hájek, Jakub Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předkládaná diplomová práce na téma "Optimalizace varního procesu piva s přídavkem netradičním surovin" se zaměřuje na možnosti využití nopálové mouky pro výrobu piva. Úvodní část literární rešerše je zaměřena na základní a netradiční suroviny pro výrobu piva a je zde blíže charakterizován nopal (Opuncia ficus-indica). Další část rešerše je věnována problematice výroby piva. Na závěr rešerše je probírána problematika neškrobových polysacharidů v pivovarnictví. Pro praktickou část byly v domácím mikropivovaru uvařeny vzorky piv s různou koncentrací nopálové mouky. Během varního procesu byly odebírány vzorky sladin pro měření viskozity. Vzorky piv byly hodnoceny na automatickém analyzátoru Fermentoflash, byla u nich měřena dynamická viskozita a provedeno senzorické hodnocení.This diploma thesis called "Optimization of beer brewing process with the addition of unconvential materials" focuses on the possibilities of using nopal powder for beer production. Introductory part of the literature review focuses on the standart and unconvential materials for beer production including characteristics of nopal (Opuncia ficus-indica). Another part of the review describes the process of beer production. Last part of the literature review focuses on non-starch polysaccharides in brewing industry. Practical part: beer samples with different concentrations of nopal powder were brewed at home microbrewery. Wort samples were collected for later viscosity measurements. Samples of beer were analyzed on automatic analyzer Fermentoflash, viscosity was measured and all beer samples passed sensory evaluation.
Klíčová slova:
beta-glukany; nopálová mouka; pivo; viskozita; vláknina