Název:
Chemická konzervace potravin a její vliv na lidský organismus
Autoři:
Kučerová, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou chemické konzervace, přičemž v první části je uveden základní přehled všech konzervačních metod. Ve druhé části jsou shrnuty poznatky o obecných podmínkách použití a schvalování konzervačních látek. Dále jsou uvedeny přehledy povolených i nepovolených chemických látek, které se přidávají do potravin při jejich výrobě. Přehledy obsahují charakteristiku, použití a dopady těchto látek na lidský organismus. Současně jsou zaměřeny na českou i Evropskou legislativu, která udává hodnoty nejvyššího povoleného množství konzervačních látek, jenž lze do potraviny přidávat.This thesis deals with the problems of chemical preservation, while the first section provides an overview of all conservation methods. The second section summarizes the findings of the general conditions of use and approval of preservatives. Below are the reports permitted or prohibited chemicals that are added to foods during their production. Reports include the characteristics, uses and effects of these substances on the human body. At the same time focus on Czech and European legislation, which gives the values of maximum allowable amount that may be added to food.
Klíčová slova:
konzervace; konzervační látky; lidské zdraví