Název:
Zhodnocení perspektivních genotypů asijských zelenin pro podmínky ČR
Autoři:
Nguyen, Huu Viet Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo perspektivní zhodnocení vývoje a pěstování určitých genotypů asijských zelenin. Zpracováno bylo 20 druhů rostlin, u kterých byl popsán botanická a morfologická charakteristika, agrotechnické nároky, přehled využití a pokud bylo možné, dohledat obsahové látky, tak byly určeny. Z těchto 20 druhů bylo 5 druhů použito pro širší zpracování. Byl založen experiment s 5 druhy asijských zelenin, u třech byly použity dvě odrůdy. Pěstována byla Ipomoea aquatica, Persicaria odorata, Perilla frutescens, Perilla frutescens var. crispa, Raphanus sativus var. 'Red Meat', Raphanus sativus var. 'Qingluobo', Brassica rapa subsp. pekinensis odrůd 'Beijing Orange Heart'a 'Jing Cui No. 70'. U těchto rostlin byl vyhodnocen vývoj kultury a výnos, dále byly provedeny laboratorní analýzy, pomocí kterých byly určeny obsahové látky, jako jsou vitamin C, antioxidační kapacita, karotenoidy apod. Sklizený rostlinný materiál byl zpracován do potravinového produktu určeného k degustaci. Degustace se zúčastnilo cca. 40 respondentů, kteří pomocí senzorických vjemů a dotazníků hodnotili jednotlivé potravinové produkty. Získaná data byly statisticky zpracovány. V závěru práce bylo doporučeno z hlediska pěstitelského rostliny, které se nejlépe hodí k pěstování a využití v mírném pásmu s důrazem na pěstování v ČR.The aim of bachelor thesis was to evaluate prospective development and production of selected genotypes of Asian vegetables. 20 species of plants were evaluated. Botanical and morphological characteristics were described. Agrotechnical demands, the overview of use and the possibility of analysis of contained substances was determined. 5 of these 20 plant species were used for a wider processing. Experiment with 5 species of Asian vegetables was carried out. Three of these species were examined in 2 varietes. Ipomoea aquatica, Persicaria odorata, Perilla frutescens, Perilla frutescens var. crispa , Raphanus sativus var. 'Red Meat', Raphanus sativus var.' Qingluobo ' Brassica rapa subsp . pekinensis varieties ' Beijing Orange Heart'a ' Jing Cui No. 70 ' were grown. Development of culture and yield were evaluated and laboratory analysis was carried out. In order estimate nutritous value such as content of vitamin C, antioxidant capacity , carotenoids etc. Harvested plant material was processed into the food product intended for tasting. Tasting was attended by approximately 40 respondents who used sensory perceptions and questionnaires evaluated individual food products . The obtained data were statistically analyzed. In conclusion species were recommended that are suitable for cultivation and use in the temperate zone with focus on production in the Czech republic.
Klíčová slova:
Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis; Ipomoea aquatica; Perilla frutescens; Persicaria odorata; Raphanus sativus