Název:
Nové aspekty formování trhu v rámci komoditní vertikály vepřového masa
Autoři:
Tamáš, Vojtěch Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předkládaná dizertační práce je zaměřena na problematiku změn v komoditní vertikále prasata -- vepřové maso v současném prostředí měnících se podmínek a smluvních vztahů globálních sítí agrobyznysu. Pozornost je věnována jednak hodnocení ekonomických důsledků globalizace a liberalizace v prostředí současného agrobyznysu obecně se zaměřením na problematiku formování agrárních trhů, motivy konsolidačních procesů v prvovýrobě i navazujících fázích zpracování a finalizace suroviny v komoditních vertikálách a sítích agrobyznysu. Rovněž jsou charakterizovány ekonomické souvislostí vlivu konstrukce smluvních vztahů na vývoj a efektivitu v odvětví obecně a v prostředí agrobyznysu. Zkoumaná komodita je analyzována ve světovém, evropském a národním kontextu, jak z hlediska typických vývojových charakteristik, tak z hlediska cenových a nákladových souvislostí výroby a zpracování vepřového masa ve významných světových produkčních centrech. Evaluovány jsou také vlivy formování komoditních vertikál a jejich tržní struktury na vývoj cenových hladin ve fázi prvovýroby a v navazujících fázích zpracování v podmínkách ČR.This Ph.D. thesis deals with problem of changes in commodity chain pigs -- pork meat in the current environment of changing conditions and contracts in global network of agribusiness. An attention is paid as well as assessing the economic consequences of globalization and liberalization in the current environment of agribusiness in general with a focus on the formation of agrarian markets, motives of consolidation in the primary and subsequent stages of processing and finishing materials in pork meat commodity chains and networks of agribusiness. There are also characterized an economic relations in the design and development of contractual relationships and effectiveness in general and in the environment of agribusiness. Researched commodity is analysed in a global, European and national context, both in terms of typical developmental characteristics and in terms of cost and price relations of production and processing of pig meat in the world's major production canters. There are evaluated also influences on the formation of commodity verticals and market structure on the price level in the primary stage and related subsequent stages of processing in terms of the Czech Republic.
Klíčová slova:
agrobyznys; komoditní vertikála; konkurenceschopnost; smluvní vztahy; vepřové maso