Název:
Sledování antioxidační aktivity u laboratorního potkana při zkrmování barevné pšenice Konini
Autoři:
Holeksová, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V pokusu jsme sledovali vliv zkrmování barevné pšenice Konini s purpurovým zbarvením zrna na antioxidační aktivitu v játrech a v krvi potkanů. K pokusu jsme použili 64 samců laboratorního potkana kmene Wistar albino ve věku čtyř až šesti týdnů. Pokus probíhal čtyři týdny. Pokusnou skupinu (n=32) potkanů jsme krmili pouze barevnou pšenicí Konini. Purpurová pšenice Konini (14,01 mg/g antokyanů). Kontrolní skupinu (n=32) jsme krmili klasickou pšenicí Bohemia smíchanou s lepkem pro doplnění obsahu dusíkatých látek jako u Konini (16%). Během pokusu jsme sledovali ve třídenních intervalech přírůstky a denně vážili spotřebu krmiva. Antioxidační aktivitu jsme měřili metodami DPPH, FR, FRAP a ABTS. Výsledky měření antioxidační aktivity v játrech vyšly neprůkazné u všech použitých metod. Pouze Výsledky FR a FRAP u krve vyšly průkazné. U kontroly FR mg/l 297,35+-23,94 a u Konini 215,57+-12,16. U FRAP mg/l kontrola 28,78+-1,35 a Konini 23,86+-1,28. Ostatní metody u krve vyšly neprůkazné stejně jako u jaterní tkáně. Zjistili jsme, že hmotnost jater potkanů krmených pšenicí Konini byla o 7 % nižší než u kontrolní skupiny potkanů. Výsledky jsme zpracovali ANOVOU statistickou metodou za použití Scheffeho testu.In the experiment, we observed how it affects feeding colored wheat grains with purple color on the antioxidant activity in the liver and in the blood of rats. For the experiment, we used 64 male rats Wistar albino four to six weeks. The experiment was performed four weeks. Experimental group (n=32) rats fed the only color wheat Konini. Purple wheat Konini (14.01 mg/g of anthocyanins). The control group (n=32) are fed conventional wheat Bohemia mixed with gluten to supplement the crude protein content as Konina (16%). During the experiment, we looked at three day intervals additions and weighed daily feed consumption. Antioxidant activity was measured by methods DPPH, FR, FRAP and ABTS. Results of measurement of antioxidant activity in the liver appeared inconclusive for all the methods. Only the results of the FR and FRAP with blood appeared conclusive. At control FR mg/l 297,35+-23,94 and Konini 215,57+-12.16 .FRAP mg/l control 28,78+-1,35 and 23.86 +-1.28 Konin. Other methods for blood came out inconclusive as well as in the liver. We found that liver weight in rats fed wheat Konin was 7% lower than in control rats. The results were processed using a statistical method ANOVA Scheffe test.
Klíčová slova:
ABTS; antioxidační aktivita; antokyany; DPPH; FR; FRAP; konini; potkan; pšenice