Název:
Vyhodnocení vlivu předplodin na tvorbu výnosu a kvalitu zrna ozimé pšenice
Autoři:
Fafílek, Viktor Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo prokázat vliv předplodiny na tvorbu výnosu a kvalitu zrna ozimé pšenice. Hodnoceny byly výsledky pokusů pro seznamy doporučených odrůd (SDO). Nejprve bylo provedeno porovnání výnosů a kvalitativních parametrů pro všechny zkušební oblasti a odrůdy ozimé pšenice po 7 skupinách předplodin (brukvovité, luskoviny, jeteloviny, obilniny, kukuřice na siláž, kukuřice na zrno, ostatní) po-drobně v Tabulce 2. Následně byly porovnány výnosy ozimé pšenice v jednotlivých zkušebních oblastech pro vybrané odrůdy (základního a raného sortimentu) a předplodiny (hrách, řepka, pšenice). Poté byly porovnány i kvalitativní parametry pro tyto odrůdy a předplodiny, ale vzhledem k počtu pokusů pouze pro všechny zkušební oblasti dohromady. Výnosy byly hodnoceny za období 2016-2020 v ošetřené i neošetřené variantě pro raný i základní sortiment. Kvalitativní parametry byly hodnoceny za období 2016-2019 pouze v ošetřené variantě pro raný a základní sortiment. Z výsledků je patrné, že na výši výnosu má vliv předplodina, intenzita pěstování, odrůda i lokalita pěstování. Objemová hmotnost byla ovlivněna odrůdou, předplodina neměla výrazný vliv. U obsahu dusíkatých látek byl vliv předplodiny výraznější. Byly identifikovány odrůdy vyžadující ke kompenzaci vlivu předplodiny zvýšené vstupy.The aim of the diploma thesis was to prove the influence of the pre-crop on the production of yield and grain quality of winter wheat. The results of experiments for the list of recommended varieties (LRV) were evaluated. First, a comparison of yields and quality parameters for all test areas and winter wheat varieties after 7 groups of pre-crops (cruciferous, legumes, clover, cereals, maize for silage, maize for grain, others) was performed in detail Table 2. Subsequently, the yields of winter wheat in individual test areas for selected varieties (basic and early assortment) and pre-crops (peas, rape, wheat) were compared. Subsequently, the qualitative parameters for these varieties and pre-crops were compared, but due to the number of trials only for all test areas together. Yields were evaluated in the period 2016-2020 in treated and untreated variants for early and basic assortment. Qualitative parameters were evaluated in the period 2016-2019 only in the treated variant for the early and basic assortment. The results show that the amount of yield is affected by pre-crop, intensity of cultivation, variety and location of cultivation. Bulk density was affected by the variety, the pre-crop had no significant effect. The effect of the pre-crop was more pronounced in terms of nitrogen content. Varieties requiring increased inputs to compensate for the effect of the forage crop have been identified.
Klíčová slova:
bulk density; crop rotation; dusíkaté látky; maloparcelní polní pokusy; nitrogenous substances; objemová hmotnost; odrůda; small-plot field trials; střídání plodin; variety