Original title:
Deriváty síry a redukční vady vín
Authors:
Hermanová, Pavlína Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce pojednává o sirných sloučeninách vyskytujících se ve víně a o vadách vína, které souvisí se sirnými látkami a redukční výrobou vína. Poskytuje informace o síře obecně, o tom, jak je síra asimilována do hroznů a jaké sirné látky se vyskytují v hroznech a ve víně. Diskutuje oxidativní a reduktivní výrobu vína a vady, které vznikají při redukčních podmínkách výroby. V závěru práce jsou uvedena doporučení pro praxi.This thesis focuses on sulfur compounds in wine and on defects of wine, which are related to sulfur compounds and reductive conditions in winemaking. It provides information about sulfur in general, about assimilation of sulfur to the grapes and about sulfur compounds occurs in grapes and in wine. It discusses oxidative and reductive winemaking and defect, which forms under reductive conditions. In the end of the work there are recommendations for practice described.
Keywords:
redukční vada vína; sirné látky; síra