Název:
Vliv hybridní kombinace prasat na kvalitu masa
Autoři:
Ondrůšková, Gabriela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo seznámit se s plemeny prasat využívanými v hybridizačním programu a definovat vlivy působící na jejich finální kvalitu masa. V první části práce pojednává o současném stavu chovu prasat v ČR a charakterizuje jednotlivá plemena a jejich linie využívaná ve šlechtění. Dále se práce zaměřuje na ukazatele jakosti masa související se senzorickými a technologickými vlastnostmi a nutriční hodnotou masa. Hlavní část práce charakterizuje faktory ovlivňující finální kvalitu masa, které se dělí na vnitřní, vnější a technologické vlivy. V poslední části jsou uvedeny současné hodnoty ve vědeckých výzkumech na problematiku kvalita vepřového masa.The aim of work was to learn about breeds of pigs used in the hybridization program and define influences acting on their final meat quality. The first part discusses the current state of the pig industry in the Czech Republic and characterizes the individual breeds and their lines used in breeding. Furthermore, the work focuses on meat quality indicators associated with sensory and technological properties and nutritional value of meat. The main part describes factors affecting the final quality of the meat, which is divided into internal, external and technological factors. In the last section provides current values of scientific research on the issue of the quality of pork.
Klíčová slova:
hybridizační program; jakost vepřového masa; plemena prasat