Název:
Technologické parametry a konzervárenské zpracování plodové zeleniny
Autoři:
Pechová, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na technologické parametry a konzervování plodové zeleniny. V literární části jsou popsány jednotlivé druhy plodové zeleniny, její látkové složení, posklizňové změny, skladování a možnosti konzervace. V praktické části jsou laboratorně a senzoricky hodnoceny okurky nakládačky odrůdy ZUZANA F1, ORFEUS F1, REGINA F1, KAREN F1, PARTNER F1 a KARLOS F1. Laboratorně jsou vyhodnoceny kvalitativní parametry jednotlivých odrůd a to rozměry, hmotnost, barevnost, pevnost, obsah rozpustné sušiny, obsah kyseliny jablečné a veškeré titrovatelné kyseliny. Byla zvolena sterilace ve sladkokyselém nálevu. Získané výsledky jsou statisticky, tabelárně a graficky vyhodnoceny.The thesis is focused on technological parameters and canning of fruit vegetables. The literary section describes the different kinds of vegetables grown, its material composition, crop changes, storage and conservation options. The practical part of the laboratory and sensory evaluated gherkins variety ZUZANA F1, ORFEUS F1, REGINA F1, KAREN F1, PARTNER F1 and KARLOS F1. Laboratory quality parameters were evaluated different varieties and sizes, weight, color, firmness, soluble solids content, malic acid concentration and all titratable acids. Preservation was chosen sterilization in sweet and sour marinade. The results were statistically evaluated tabular and graphical.
Klíčová slova:
konzervace; okurky; plodová zelenina; senzorická analýza