Original title:
Využití některých méňě pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Authors:
Kotrašová, Petra Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Téma bakalářské práce se zabývá využitím méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování. Zpracovány byly tři ovocné druhy Jujuba (Ziziphus jujuba), bez černý (Sambucus nigra), Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). Ovocný druh Ziziphus jujuba byl zpracován na marmeládu z jujuby, kompot z jujuby a sušenou jujuba. Z Rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) byla podávána šťáva z rakytníku, sirup z rakytníku, rakytníková marmeláda a koláčky z rakytníku. Produkty bezu černého (Sambucus nigra) podávané při degustaci byly bezová šťáva a rozvar z černých bezinek. Produkty hodnocené na degustaci dosáhly úspěšného hodnocení a jsou vhodné jak pro domácí, tak průmyslové využití. Pro jejich obsahové látky jsou doporučovány i v léčitelství.The topic of the thesis deals with the use of less cultivated fruit species for processing. There were three kinds of fruit processing jujube (Ziziphus jujuba), elderberry (Sambucus nigra) and sea buckthorn (Hippophae rhamnoides). Ziziphus jujube fruit species was processed into jujube jam, compote of dried jujube and jujube . The sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) was served in prodicts of sea buckthorn juice, syrup of buckthorn, sea buckthorn jam and cakes from sea buckthorn. Elderberry products (Sambucus nigra) which were served during the tasting were Elder juice and broth of black elderberries. Products rated on a tasting achieve successful evaluation and are suitable for both domestic and industrial use. For the content of the substance are also recommended in medicine.
Keywords:
ovocné druhy; využití; zpracování