Název:
Zdraví prospěšné látky ve víně
Autoři:
Nováčková, Eva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] ABSTRAKT Víno obsahuje více než tisíc látek, některé z nich nebyly ještě přesně analyzovány. Valná většina těchto látek pochází z hroznu jakožto výrobní suroviny vína. Další vznikají během zpracování, jiné se částečně nebo úplně odbourávájí. Víno se z 80% až 90% skládá z vody. Druhou největší složkou je etylalkohol. Stejně jako u vody i u etylalkoholu kolísá jeho množství v závislosti na druhu vína. Důležitou součástí vína jsou cukry -- glukóza a fruktóza. Na jejich množství závisí charakter vína, od suchého, s malým množstvím cukrů, až po velmi sladká vína. Velmi důležitý je také obsah kyselin. Území České republiky se rozkládá severněji a má chladnější počasí než většina území, na kterých se víno pěstuje, proto mají naše vína dostatek priřozených kyselin. Ve víně můžeme najít všech 13 minerálů, ktero jsou pro lidský život nezbytné, zejména draslík, železo, vápník, fosfor a měď. Důležitý je také obsah vitamínů, nejvíce skupiny B, značné množství provitaminu A, vitaminu C a E. Zcela nepatrně se vyskytují v hroznovém víně také bílkoviny a tuky. Dále se do vína některé látky přidávají nebo se do hroznů dostávají při ošetřování. Jako například oxid siřičitý, který je nutný ke konzervaci vína. V průběhu staletí bylo víno považováno nejen za pochutinu, nýbrž i za lék. Složilo též jako potravina, zpravidla se míchalo s vodou a zaháněla se jím žízeň, což mohlo být mnohdy hygieničtější, než pít samotnou vodu. Zájem současných lékařů o víno není náhodný, ale je založen na pozorování zdravotního stavu lidí konzumujících pravidelně víno ve srovnání s abstinenty. O prospěšnosti přiměřeného množství vína pojednává řada výkumů a publikací.ANNOTATION Wine contains more a thousand compounds, some of which have not yet been accurately analyzed. The vast majority of these compounds come from grapes, the raw material used in producing wine. Other compounds are formed during production; still others are partially or completely broken down. Wine is 80 to 90 percent water. The second largest component is ethyl alcohol. The quantities of water and ethanol vary depending on the type of wine. Sugars -- both glucose and fructose -- are an important part of the wine. The amount of sugar depends on the type of wine, with dry wines containing a small amount of sugar, and very sweet wines containing more. Acidity is also very important. The Czech Republic is a cooler northern climate than most other wine countries, so Czech wines have sufficient natural acidity. Wine contains all thirteen minerals that are essential to human life, especially potassium, iron, calcium, phosphorus, and copper. It also has vitamins, particularly B vitamins, and significant amounts of provitamin A, vitamin C, and vitamin E. Wine from grapes contains negligible amounts of protein and fat. Some substances are added to wine during production, such as sulfur dioxide, which is necessary for the preservation of wine. For centuries, wine has been viewed not just as a flavorful beverage, but also as medicine. It has been considered part of mealtime, mixed with water to quench thirst, but considered more hygienic than plain drinking water. Contemporary medical interest in wine is not random, but is based on the observation of the health of people who consume wine regularly compared to that of abstainers. The benefits of consuming reasonable quantities of wine have been discussed in a number of research publications.
Klíčová slova:
resveratrol; víno; zdraví