Název:
Použití polyvinylpolypyrrolidonu a možnosti jeho regenerace v nápojovém průmyslu
Autoři:
Šajtarová, Pavla Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Použití polyvinylpolypyrrolidonu a možnosti jeho regenerace v nápojovém průmyslu byla vypracována v letech 2015/2016 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Hlavními tématy literární části jsou polyfenolické sloučeniny ve víně, antioxidační kapacita a vady vín souvisejícími s polyfenoly. Poslední zmiňovaná kapitola nabízí i způsoby odstraňování vad, kde je největší pozornost věnována přípravku PVPP. Experimentální část je zaměřena na zregenerování jednou použitého přípravku PVPP čtyřmi způsoby a zjištění jeho efektivnosti, pomocí vhodných analýz, po opětovaném použití do vína. Výsledná data jsou statisticky zpracována a znázorněna v grafech.This diploma thesis is focused on the topic The use of polyvinylpolypyrrolidone and possibilities of its regeneration in the beverage industry. The thesis was written in years 2015/2016 at the Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products, Faculty of Horticulture at Mendel University in Brno. The theoretical part deals with the polyphenolics compounds in wine, antioxidant capacity and wine defects related to polyphenols. The last chapter offers multiple methods of removing defects, where the highest priority is given to the clarifier PVPP. The experimental part is aimed at the regeneration of single used PVPP with four different ways and the determination of its efficiency throughout suitable analyses after its reuse in the wine. The resulting data are statistically processed and shown in the graphs.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; DPPH; FRAP; polyfenoly; PVPP; vady vína