Název:
Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Autoři:
Jiráková, Hana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se výskytem mykotoxinů v potravinách a jejich vlivem na zdraví člověka. První část práce je věnována základní charakteristice vybraných vláknitých mikromycet a produktů jejich metabolismu negativně ovlivňující lidské zdraví. Mykotoxiny jsou toxické a karcinogenní látky, produkované zejména plísněmi rodů Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Druhá část práce popisuje vliv mykotoxinů na zdraví člověka a zmiňuje vhodná opatření jak proti mykotoxinům bojovat. Poslední část práce je věnována popisu aktuální situace v České republice.This bachelor thesis is a literature review dealing with the occurrence of mycotoxins in foods and their effect on human health. The first part is devoted to the basic characteristics of selected filamentous fungi and their metabolic products adversely affecting human health. Mycotoxins are toxic and carcinogenic substances produced mainly by fungi of the genera Aspergillus, Penicillium and Fusarium. The second part describes the impact of mycotoxins on human health and identifies appropriate measures to fight against mycotoxins. The last part is devoted to describing the actual situation in the Czech Republic.
Klíčová slova:
mykotoxikóza; mykotoxin; plísně; vláknité mikromycety