Název:
Význam biologicky aktivních látek ve funkčních potravinách
Autoři:
Tomášková, Lenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Dnešní doba na nás v mnoha oblastech života klade stále vyšší fyzické i psychické nároky, a tak stále více lidí trpí tělesným i psychickým napětím, jehož projevem je stres, nervozita, nespavost a v neposlední řadě civilizační choroby jako je diabetes mellitus či obezita. Proto jsem se rozhodla ve své práci zaměřit na zdravou výživu v podobě funkčních potravin. Věřím, že závěry této práce dají možnou alternativu lidem, kteří chtějí žít kvalitnější život a jíst zdravěji. V literární části této práce se věnuji funkčním potravinám, jejich obecné charakteristice a hlavními představiteli. Dále pak významem biologicky aktivních látek v nich obsažených. Vzhledem k rozsahu daného tématu se podrobně věnuji jen některým z nich. Ze skupiny antioxidantů například vitaminu E a vitaminu C a z řad mikronutrientů selenu a karotenoidům. Vzhledem k četnosti výskytu onemocnění kolorektálního karcinomu v České republice jsem se do své práce rozhodla zařadit také vlákninu. Experimentální část mé práce je zaměřena na fytoestrogeny, jejich strukturu, obsah v potravinách a vliv na lidské zdraví. V rámci experimentů z rostlinných materiálů extrahuji různé fytoestrogeny pomocí metody vysoko účinné kapalinové chromatografie.We live in tough times. We experiencing high fyzical and psychical pressure whitch corrupting our healthy livestyle. This restriction takes its toll in the form of lifestyle diseases such as diabetes mellitus or obesity. That's why I decided to concentrate my bachelor thesis to healthy nutrition in the form of functional foods. I belive that conclusions of this thesis can show the way to people whos looking for healthy life. Literary part of this work is focused to functional foods, their general characteristics and the main representatives. Furthermore, the importance of biologically active substances contained in them. I pay attention only few of them because huge range of this topic. From the group of antioxidants for example vitamin E and vitamin C and from the micronutrients selenium and carotenoids. I also examine fiber becouse of high incidence of colorectal cancer disease in the Czech Republic. The experimental part of my work is focused on phytoestrogens, their structure, content in foods and effects on human health. I'm extracting phytoestrogens using the high-performance liquid chromatography in the scope of the experiments of various plant materials.
Klíčová slova:
funkční potraviny; fytoestrogeny; zdravá výživa