Název:
Vliv obsahu sušiny a kvality fermentačního procesu na aerobní stabilitu kukuřičné siláže
Autoři:
Sadílek, Roman Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Obsahem této diplomové práce je jak název tématu napovídá vliv obsahu sušiny a kvality fermentačního procesu a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. Kukuřice jako rostlina se využívá pro silážování jak pro krmné účely, tak pro zajjištění provozu bioplynových stanic. V současné době je jednou z nejčastějších pěstovaných pícnin. V této práci uvádím jak botanické zařazení, tak i způsob pěstování, agrotechnické lhůty, přípravu půdy, ochranu před škůdci, hnojení a další vlastnosti a věci důležité k produkci dostatečného a kvalitního materiálu pro silážování. Další část práce se zabývá způsobem sklizně, průběhem naskladňování a samotným silážním procesem. Ve vlastní práci jsem hodnotil vliv sušiny silážní kukuřice a kvalitu fermentačního procesu na aerobní stabilitu kukuřičných siláží. Výsledky hodnocení jsem zaznamenal v tabulkách a grafech.The content of this thesis is, as the name suggests, the influence of the dry matter content and quality of the fermentation process on the aerobic stability of corn silage. Corn as a plant is used for silage to have fodder and for ensuring the operation of biogas plants. Currently it is one of the most commonly grown forage. In this paper I present both botanical classification and method of cultivation, agrotechnical period, soil preparation, pest management, fertilization and other features and things important to the production of a sufficient quality material for silage. The next part deals with the way of harvesting, the course of stacking and ensiling process itself. In my work, I evaluated the impact of dry matter of corn silage and fermentation quality on aerobic stability of corn silage. I recorded the evaluation results in tables and graphs.
Klíčová slova:
kukuřice; siláže; sušina