Název:
Nutriční význam sušené mléčné kojenecké a dětské výživy
Autoři:
Pekárková, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předložená práce shrnuje základní poznatky o složení mateřského, kravského, kozího a ovčího mléka. Je uveden současný stav produktů umělé mléčné kojenecké a dětské výživy, a to počáteční a pokračovací umělé výživy a výživy pro nedonošené děti a děti s nízkou porodní hmotností. Jsou zde popsány rozdíly mezi mateřským mlékem a umělou mléčnou výživou. Detailně je rozebráno obohacování umělé výživy o důležité látky. Problematika je rozšířena o popis technologie výroby sušeného mléka a stručně je popsána legislativa výše uvedené problematiky. Na závěr je provedeno srovnání mateřského mléka a umělé mléčné výživy.This work summarizes basic data on the composition of breast, cow, goat and sheep milk. In the theses the current state of products of infant and baby formulas is presented as well. There are also included products of initial and follow-on artificial formulas, and formulas for premature babies and babies with low birth weight. The differences between breast milk and artificial milk formula are described in the theses too. The fortification of artificial formula with important substances is analyzed in detail. The technology of milk powder production is described as well as legislation of the above issue. In conclusion a comparison of breast milk and artificial milk formula is shown.
Klíčová slova:
baby; dítě; infant; kojenec; milk; milk powder; mléko; nutrition; sušené mléko; výživa