Název:
Využití siličnatých rostlinných druhů v potravinářství
Autoři:
Benešová, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce s názvem Využití siličnatých rostlin v potravinářství se zabývá rostlinnými druhy, jejichž hlavní obsahovou složkou jsou silice. Jsou popsány způsoby izolace silic z rostlin, jejich chemické složení, způsoby využití a také historie jejich získávání a používání. Zdrojem silic, nejčastěji využívaných v potravinářství jsou rostliny z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) a miříkovitých (Apiaceae). Do těchto čeledí se zařazuje většina druhů, které jsou využívány jako tzv. zelené koření. V praktické části se hodnotily tyto druhy: bazalka pravá (Ocimum basilicum), majoránka zahradní (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis), petržel zahradní (Petroselinum crispum). Stanovil se sesychací poměr a obsah silice v jednotlivých druzích, které byly získány ze dvou zdrojů: 1. zakoupené v hypermarketech (pro srovnatelnost vždy od jednoho výrobce). 2. byly pěstovány na pokusném pozemku. Výrazně lepších výsledků bylo dosaženo u rostlin pěstovaných na pokusném pozemku.Bachelor thesis titled Use of plants containing essential oils in food is engaged in plant species whose main ingredient is essential oil. There are described methods for isolation of essential oils from plants, their chemical composition, methods of use and also the history of their collection and use. The sources of the essential oils, the most commonly used in food are plants of the families Lamiaceae and Apiaceae. Into these families are classified most of the species, which are used as green herbs. The practical part is evaluated following species: basil (Ocimum basilicum), marjoram (Origanum majorana, syn. Majorana hortensis), and parsley (Petroselinum crispum). Determine the dried ratio and essential oil content in individual categories, which were obtained from two sources: 1. purchased in supermarkets (for comparability always from the same producer) 2. grown on an experimental land. Significantly better results were achieved in plants grown in experimental land.
Klíčová slova:
bazalka; destilace vodní parou; majoránka; petržel; silice