Název:
Mimokořenová výživa B, Zn a Mo u kořenové zeleniny
Autoři:
Očenášková, Květa Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Velké množství vnějších i vnitřních faktorů ovlivňuje kvalitu a výnos zeleniny. Mezi vnější faktory patří také výživa a hnojení, která je nedílnou součástí pěstitelských technologií. Bez dostatečného a vyváženého zásobování rostlin přijatelnými živinami nelze dosahovat vysoké kvality a výnosů. Mezi esenciální živiny patří i mikrobiogenní prvky. Přestože je zelenina potřebuje ve velmi malých množstvích, jsou stejně významné jako dusík, fosfor, draslík a další makroelementy. V rámci diplomové práce byly v jeho první části zmapovány dosavadní znalosti o významu vybraných mikroelementů (B, Zn, Mo) ve výživě zeleniny. Dále byl ve dvouletém vegetačním experimentu sledován vliv mimokořenové aplikace vybraných mikroelementů na jejich obsah v rostlině ředkvičky seté a výnos konzumní části této kořenové zeleniny. Pokus byl založen formou nádobového experimentu v půdní kultuře. V průběhu vegetace byly aplikovány sledované živiny ve stupňovaných dávkách. Vliv listové aplikace byl zhodnocen na základě rozborů rostlinné hmoty a výnosových parametrů. Z výsledků je patrné, že mimokořenová výživa mikroelementy se projevila zvýšením jejich obsahů zejména v listech, ale i v bulvičkách ředkvičky. Výnos celých rostlin, podobně jako konzumní části ředkviček byl průkazně ovlivněn hnojením. Přihnojení sledovanými mikroelemnty zvýšilo výnos bulviček v rozmezí od 7 do 46%. Statisticky průkazně se na produkci bulviček podílel zinek v dávce simulující aplikaci 700 g Zn.ha-1. Signifikantní nárůst ve výnosu ředkviček byl zjištěn rovněž po aplikaci molybdenu v dávce nastavené na úroveň 62,5 g Mo.ha-1.There are many external and internal factors which influence the quality and yields of vegetables. Counted among the external factors is nutrition and fertilisation which are an integral part of growing technologies. Without sufficient and balanced supply of acceptable nutrients the plants are not capable of achieving high quality and yields. Among the essential nutrients we also count micro biogenic elements. Although vegetables require only small amounts, their importance is equal to nitrogen, phosphorus, potassium and other macro elements. The first part of the bachelor dissertation thesis maps the present information about the importance of some micro nutrients (B, Zn, Mo) in the nutrition of vegetables. In a two-year vegetation experiment we explored the effect of foliar applications of some micro elements on their content in radish plants and on the yields of the edible part of this root vegetable. The experiment was established as a pot experiment in soil culture. During vegetation we applied the nutrients at graded rates. The effect of the foliar application was evaluated on the basis of analyses of the plant mass and yield parameters. The results showed that foliar nutrition with micro nutrients increased their contents namely in the leaves, but also in the radish roots. Fertilisation had a significant effect on the yields of whole plants in a similar way as on the edible roots. Supplementary fertilisation with the micro nutrients increased roots yields by 7,0 to 46%. Zinc at a rate equal to an application of 700 g Zn.ha-1 had a statistically significant effect on the production of radish roots. Radish yields increased significantly also after the application of molybdenum at a rate equal to 62.5 g Mo.ha-1.
Klíčová slova:
bór; foliární výživa; molybden; zinek; ředkvička setá