Název:
Srovnání právních požadavků na výrobu ovocných destilátů ve vybraných státech EU
Autoři:
Šulganová, Simona Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce "Srovnání právních požadavků na výrobu ovocných destilátů ve vybraných státech EU" byla napsána v Lednici na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně v roce 2014. V první části této práce byly popsány veškeré kroky nutné pro výrobu ovocného destilátu, jako je výběr ovoce, proces kvašení, látky uvolňující se při alkoholovém kvašení, příprava kvasu, mikroorganismy ve výrobě destilátů, destilace a jakostní vady ovocných destilátů. Druhá část práce je zaměřena na legislativní požadavky ve výrobě ovocných destilátů, kde je zahrnuto platné ustanovení Evropské unie jednotné pro všechny členské státy a také shrnutí výroby lihovin a ovocných destilátů v České republice, kde se zaměřuji především na pěstitelské pálení. Dále jsou zde porovnány legislativní požadavky na výrobu ovocných destilátů se dvěma okolními státy, kterými jsou Rakousko a Slovenská republika. Zde porovnávám rozdíly v oblasti pěstitelského pálení a následnou spotřební daň. V poslední části je zmíněna spotřební daň pro lihovary ve všech státech Evropské unie.The Bachelor's thesis "Comparison of legal requirements in fruit distillate production in selected states of EU"was written in Lednice on Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products in Faculty of horticulture at Mendel University in Brno in 2014. The first part describes all steps needed for fruit spirit production, such as fruit selection, process of fermentation, releasing substances during the alcoholic fermentation, kvass preparation, microorganisms in distillate production, distillation and quality flaws in fruit distillates. Second part is focused on legislative requirements in fruit distillate production, where there is rightful regulation of European Union for all member states and also summary of spirit production and fruit distillates in Czech Republic. Furthermore there are compared legislature requirements on fruit spirit production between two neighbouring states which is Austria and Slovakia. There are compared differences in distillation laws and consumption taxes. The last part deals with consumption taxes for distillery in all European states.
Klíčová slova:
destilace; kvašení; lihovina; ovocný destilát; spotřební daň z lihu