Název:
Kvalita masných výrobků
Autoři:
Burianová, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce s názvem "Kvalita masných výrobků" se věnuje základnímu pohledu na kvalitu surovin používaných při masné výrobě, a také se věnuje samotné kvalitě masných výrobků, které jsou distribuovány na českém a evropském trhu. Práce se zabývá historií masných výrobků a masné výroby, dále se zaměřuje na spotřebu masa v České republice i v zahraničí, na složení masa a jeho výživovou hodnotu. Následně práce obsahuje kvalitu masa a skutečnosti, které jí podmiňují, představuje legislativní požadavky na masné výrobky a zobrazuje sortiment různých masných výrobků. Dále uvádí suroviny a další materiály, které se používají v masné výrobě a masná výroba je poté nastíněna v další části práce. Jsou zde také prezentovány systémy kvality, které se používají v masném průmyslu. V poslední kapitole je představena firma Kostelecké uzeniny a.s. a její výrobky, a na úplný závěr je shrnut současný stav masných výrobků na trhu dle pozorování.This bachelor's thesis, named "Meat products quality", deals with the general view of quality of materials used in meat processing and also quality of the meat products distributed on the Czech and European market. First of all, history of meat products and meat processing is presented. Consumption of meat in the Czech Republic and abroad is discussed, as well as composition and nutritional value of meat. After that, quality of meat, along with the facts which it is determined by, is introduced. Legal requirements concerning meat products are also presented, as well as range of various meat products. Ingredients and components included in meat products are listed in the subsequent chapter of this thesis, followed by description of the quality assurance systems applied in the meat processing industry. The final chapter of this thesis is about the Kostelecké uzeniny a.s. company and its products, concluded with an overview of the current situation of meat product market according to observations.
Klíčová slova:
kvalita; masný výrobek; maso