Název:
Vliv autochtonních kvasinek na senzorické a chemické vlastnosti vína
Autoři:
Mazur, Jan Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zjištění vlivu autochtonních kvasinek na aromatický profil a jejich porovnání s aktivními suchými vinnými kvasinkami. Experimentální část porovnává rozdíly produkce významných sekundárních látek mezi komerčně nabízenými ASVK a autochtonními kvasinkami. Z výsledků práce je zřejmé, že volba kvasinek má vliv na produkci sekundárních látek a aromatického profilu vína. Tvorba sekundárních látek byla prokazatelně odlišná u každé varianty fermentace. Výsledné analytické a senzorické hodnoty byly statisticky zpracovány.The purpose of this final thesis was to discover initial yeast’s effect on aromatic profile and to compare them with artificial yeast properties. The experimental part of this thesis compares production differences of impor-tant secondary substances that are commercially available on the market. Results clearly proved, that the choose of yeast‘s type has definitely effect on secondary substances production and aromatic profile of wine. The secondary substances production was provably different in every variation of the fermentation. The results and analytical and statistical values were processed statistically
Klíčová slova:
aromatický profil; kvasinky; sekundární látky