Název:
Aditiva ve víně a možnosti jejich detekce
Autoři:
Čuta, Jaromír Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předmětem této bakalářské práce je popis aditivních látek ve vínech a možnosti jejich detekce. Bakalářská práce byla vypracována na Ústavu posklizňových technologií, Zahradnické fakulty v Lednici na Mendelově univerzitě v Brně v letech 2012 - 2014. V jednotlivých kapitolách jsou popsány aditivní látky, jak zákonem povolené, tak i látky které jsou ze zákona zakázány přidávat. Vyličuje legislativní požadavky vztahující se na vinohradnictví a vinařství v rámci České republiky a Evropské unie. Dále se zabývá vybranými analytickými metodami sloužícími k detekci aditivních látek a kontrole autenticity vín.The objective of this Bachelor thesis is to describe food additives in wine and possibilities for their detection. This thesis was prepared at the Institute of postharvest technologies, Faculty of Horticulture in Lednice, on Mendel University in Brno in 2012 - 2014. In the individual chapters food additives, both permitted and prohibited by law, are described. It describes legislation, which regulates viticulture and winemaking, valid in the Czech Republic and in the European Union. Furthermore it describes selected analytical methods used for the detection of additives and inspecting the authenticity of wines.
Klíčová slova:
aditiva; analytické metody; falšování vína; vinařská legislativa; výroba vína