Název:
Vplyv kvasiniek na dynamiku kvasného procesu a výslednú kvalitu vína
Autoři:
Mundi, Daniel Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu sacharomycétních a nesacharomycétních kvasinek na dynamiku kvasného procesu a kvalitu takto vyrobeného vína. Literární přehled popisuje jednotlivé kmeny kvasinek a způsoby jejich možného využití při výrobě vína. Také popisuje pozitivní a negativní vlastností kvasinek. Cílem praktické části je na základě poznatků z prostudované literatury vyrobit víno pomocí sacharomycétních a nesacharomycétních kvasinek, provést analytická a senzorická měření a statisticky zhodnotit působení kvasinek na výslednou kvalitu vína. V experimentální části byl prokázán pozitivní vliv nesacharomycétních kmenů kvasinek na senzorický profil a dynamiku kvašení výsledného vína.The diploma thesis deals with the influence of saccharomycetic and non-saccharomycetic yeasts on the dynamics of the fermentationproces and the quality of the wine producet in this way. The literature review describes individual strains of yeast and ways of they possible use in wine production. It also describes the positive and negative properties of yeast. The aim of thepractical part is to produce wine using saccharomycetic and non-saccharomycetic yeasts, to perform analytical and sensorial mesurements and to statistically evaluate the effect of yeast on the resulting wine quality, based on knowlege from literature. In experimental part, the positive influence of non-saccharomyces yeast strains on the sensory profile and dynamics of final wine fermentation was demonstrated.
Klíčová slova:
alcoholic fermentation; alkoholová fermentace; kvasinky; nesacharomycetní kvasinky; non-saccharomycetic yeast; yeast