Název:
Vliv antioxidantů na zdraví člověka
Autoři:
Hoferková, Adéla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Antioxidantům se poslední dobou věnuje velká pozornost ve spojitosti s výživou a zdravím lidí a jsou předmětem zájmu potravinářských a zdravotnických odborníků. Jsou důležité především k prevenci vzniku a působení volných radikálů. Jestliže se volné radikály v těle nahromadí, zhoršuje se zdraví člověka. Tato bakalářská práce pojednává formou rešerše o přírodních a syntetických antioxidantech. Zabývá se především jejich charakteristikou a vlivem na zdraví člověka. V první části práce jsou popsány volné radikály, možnost jejich sledování a nemoci způsobené volnými radikály. V dalších částech práce najdeme rozdělení přírodních antioxidantů, mezi které patří vitaminy, stopové prvky, karotenoidy, fenolické antioxidanty, ginkgo biloba aj. Mezi syntetické antioxidanty patří BHA, BHT, TBHQ, galláty a kyselina fumarová.Lately, antioxidants are getting attention in connection with the nutrition and people's health and are interesting for food and health professionals. They are particularly important for the prevention of starting and against causes from free radicals. If the free radicals accumulates in one's body, it leads to worsening human's health condition. In the form of research, this thesis explain natural and synthetic antioxidants. It mainly deals with the characteristics and effects on human health. The first part describes the free radicals, the possibility of monitoring them and diseases caused by free radicals. In the further part of this work, we can find the distribution of natural antioxidants, where the vitamins are divided, trace elements, carotenoids, phenolic antioxidants, ginkgo biloba etc. Among the synthetic antioxidants are included BHA, BHT, TBHQ, gallates and fumaric acid.
Klíčová slova:
antioxidanty; oxidační stres; volné radikály; zdraví člověka