Original title:
Nabídka potravin pro celiaky a jejich uplatnění při každodenním stravování
Authors:
Janečková, Šárka Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce je zaměřena na problematiku bezlepkového stravování celiaků. Předmětem rešerše bylo seznámení se s diagnózou celiakie, analýza aktuálního sortimentu bezlepkových potravin na trhu a jejich rozdělení do skupin dle potravinové vertikály. Cílem bylo pře-devším seznámení čtenářů s novými bezlepkovými výrobky, možnostmi jejich kombino-vání s přirozeně bezlepkovými potravinami a následném praktickém využití v jídelníčku namísto potravin obsahujících lepek. Součástí praktické části bylo sestavení dvou bezlepkových receptur na výrobu pečiva, následné úspěšné provedení pekařského pokusu a senzorického hodnocení výrobků.Thesis is focused on the issue of gluten-free eating of celiacs. Subject of the research was getting acquainted with the diagnosis of celiac disease, analysis of the current range of gluten-free foods on the market and dividing them into groups according to food ver-tical. The main goal was to acquaint the reader with new gluten-free products, the possi-bilities of their combination with naturally gluten-free foods and subsequent practical use in the diet instead of foods containing gluten. Part of the practical section was the compi-lation of two gluten-free recipes for the production of pastries, the subsequent successful implementation of a baking experiment and sensory evaluation of the products.
Keywords:
bezlepková dieta; celiakie; cereals; coeliac disease; food vertical; gluten; gluten-free diet; lepek; obiloviny; pastry; pečivo; potravinová pyramida; pseudocereals; pseudocereálie