Název:
Význam čiřidel v nápojovém průmyslu.
Autoři:
Rechtoriková, Barbora Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici, Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v letech 2014 až 2016. Práce charakterizuje druhy čiřidel a jejich aplikaci do nápojů. Popisuje druhy zákalů, které ovlivňují stabilitu a čirost zákalů. Dále se práce zabývá koloidní stabilitou nápojů, koloidními zákaly a samovolnými procesy čiření. Práce popisuje rozdělení čiřidel podle právních požadavků v ČR a Evropské unii a aplikačních cílů. Součástí práce je také zhodnocení nabídky čiřidel na tuzemském trhu.The Bachelor thesis about Meaning fining agents in the beverage industry was developed at Mendel University in Brno, Faculty of Horticulture in Lednice, the Institute of Post-Harvest Technology of Horticultural Products in 2014 to 2016. The thesis describe the types of fining agents and their application in drinks. There it describes the types of turbidities, which affect the stability and clarity of turbidities. Furthermore, the work deals with the colloidal stability of beverages, colloidal turbidity and involuntary processes of clarification. The thesis describes the fining agents divided in accordance with legal requirements in the Czech Republic and the European Union and the application objectives. The work also includes the evaluation of the offer fining agents in the domestic market.
Klíčová slova:
postupy čiření; právní požadavky; tržní nabídka čiřidel; zákal; čiřidla