Název:
Degradovatelnost vybraných mykotoxinů metodou in vitro
Autoři:
Páleníková, Ivana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce je zpracovaná na téma degradovatelnost vybraných mykotoxinů metodou in vitro. První část práce se zabývá charakteristikou plísní (mikrokycety), produktů jejich sekundárního metabolismu - mykotoxiny, maskovanými mykotoxiny, vlivem mykotoxinů na zdraví skotu a prasat. V závěru literárního přehledu se zaměřuje na možnosti degradace mykotoxinů a metabolismem u skotu. Ve druhé části je popsána vlastní práce zabývající se stravitelností vybraných druhů mykotoxinů v bachorové tekutině metodou in vitro. Do pokusu byly zařazeny tři skupiny ječmenů s rozdílným fungicidním ošetřením. První skupina sloužila jako kontrolní bez fungicidního ošetření. Druhá skupina ječmene (varianta A) byla ošetřena přípravkem Hutton (0,8 l/ha, v BBCH 36) + Zantara (1,5 l/ha, v BBCH 65). Třetí skupina ječmenů (varianta B) byla ošetřena pomocí kombinace Hutton (0,8 l/ha, v BBCH 36) + Prosaro EC250 (0,75 l/ha, v BBCH 65). V původní hmotě ječmenů byla stanovena hladina deseti mykotoxinů. Následně byly vzorky inkubovány v přístoji Daisy II po dobu 24 hodin. K inkubaci byly použity enzymy celuláza a pepsin. V inkubační tekutině byly stanoveny následující mykotoxiny: dexynivalenol, zearalenon, deoxynivalenol-3-glukosid a 3-acetyl-deoxynivalenol. U varianty A byla hladina dexynivalenolu vyšší o 36 %, zearalenonu o 2%, deoxynivalenol-3-glukosid o 12% a 3-acetyl-deoxynivalenol o 39 %. Nejnižší koncentrace uvedených mykotoxinů byly nalezeny u varianty B. Hladina deoxynivalenolu byla nižší o 19 %, zearalenonu o 30 %, deoxynivalenol-3-glukosid o 37 % (P<0,05) a 3-acetyl-deoxynivalenol byl vyšší o 12 % v porovnání s kontrolní skupinou. Z dosažených výsledků je patrné, že fungicidní ošetření a trávící enzymy mohou eliminovat přechod mykotoxinů do inkubační (bachorové) tekutiny a tím snížit riziko zatížení organismu těmito toxiny.This diploma thesis focuses on the topic of degradability of mycotoxins in vitro method. The first part covers a brief description of mold (micromycetes) and the products of secondary metabolism - mycotoxins, masked mycotoxins and negatives effect on cattle and pigs health.The second part description own work dealing digestibility selected mycotoxins was tested in rumen fluid in vitro. The three groups of barley crop with different fungicide treatment were included in the experiment. The first group served as the control one without fungicide treatment. The second group of barley (variant A) was treated with Hutton (0,8 L/ha at BBCH 36) + Zantar (1,5 L/ha at BBCH 65). The third group of barley (variant B) was treated with the combination of Hutton (0,8 L/ha at BBCH 36) + Prosaro EC250 (0,75 L/ha at BBCH 65). In the original mass of barely, ten levels of mycotoxins were established. Subsequently, the samples were incubated in the machine Daisy II for 24 hours. The cellulase and pepsin enzymes were used in the incubation. Following mycotoxins were determined in the incubation fluid such as dexynivalenol, zearalenone, deoxynivalenol-3-glucoside and 3-acetyl-deoxynivalenol. In the variant A, the level of dexynivalenolu was higher by 36%, zearalenone by about 2%, deoxynivalenol-3-glucoside by 12%, and 3-acetyl-deoxynivalenol by 39%. Low levels of the mycotoxins were found out in the variant B. Deoxynivalenol level was lower by 19%, zearalenone by 30%, deoxynivalenol-3-glucoside by 37% (p < 0,05). The 3-acetyl-deoxynivalenol level was higher by 12% in a comparison with the control group. The obtained results showed that the fungicidal treatment and digestive enzymes could eliminate the transition of mycotoxins into incubative (rumen) liquid, and thereby to reduce the risk of the load of the organism by the mycotoxins.
Klíčová slova:
degradovatelnost mykotoxinů; in vitro stravitelnost; maskované mykotoxiny; mykotoxiny