Název:
Výživa a bezpečnost potravin v těhotenství
Autoři:
Krejčová, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá významem a vlivem jednotlivých složek stravy na ženu v průběhu těhotenství a v konečném důsledku i na plod. Pozornost je věnována nutričním hodnotám potravin, blíže jsou specifikovány jednotlivé živiny, vitamíny a minerály. V neposlední řadě se práce soustředí na rizikové potraviny a mikroorganismy, s těmito potravinami asociované, způsobující alimentární onemocnění. Důkladně je diskutován možný negativní vliv některých potravin na budoucí matku a vyvíjející se plod.The bachelor thesis deals with the significance and influence of the specific food components on a woman during pregnancy and consequently on the fetus. The nutritional values of food, the particular nutrients, vitamins and minerals are closely specified. Last but not least, the thesis focuses on unsafe food and microorganisms associated with this food causing alimentary diseases. Possible negative impact of some food on the future mother and evolving fetus is thoroughly discussed.
Klíčová slova:
alimentary diseases; alimentární onemocnění; nutrition; pregnancy; rizikové potraviny; těhotenství; unsafe food; výživa