Název:
Nové trendy v konzervaci potravin
Autoři:
Hrabaňová, Šárka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývala konzervací potravin se zaměřením na nové metody. Úvodní pasáž práce je věnována významu a vývoji konzervace potravin. Následující kapitoly přibližují vznik a průběh nežádoucích změn, které mohou být nastartovány různými mechanismy. Nejzávažnější z nich jsou způsobeny mikrobiální činností. A právě mikroorganismy a jejich životní podmínky jsou hlavním zájmem všech konzervačních opatření, jejichž cílem je přímá nebo nepřímá inaktivace přítomné kazící mikroflóry. Převážná část literárního přehledu je věnována principu aplikace jednotlivých konzervačních metod v potravinářském průmyslu, zahrnující jak konvenční, tak nové trendy. Součástí je popis inaktivačních mechanismů, silných a slabých stránek jednotlivých metod, úrovni dopadu ošetření na složky konzervárenských surovin. Součástí charakteristiky konzervačních metod je samostatná kapitola, pojednávající o generaci a využití studené plazmy v potravinářském průmyslu jako moderní metody konzervace.This thesis is dealing with food conservation with focus on new methods. The beginning of this thesis focuses on meaning and development of food conservation. Following chapters approaches beginning and undesirable change process, which might be started by various mechanisms. The most important are caused by microbial activity. And microorganisms and its life conditions are the main concern of all conservation measures- Its goal is the direct and indirect inactivation of present contaminating microflora. Bigger part of literary summary is dedicated to application principle of each conservation method in food industry, involving conventional and new trends. Another part of this thesis is description of inactivation mechanisms, strengths and weaknesses of each method, level of treatment impact on canning material components. A part of preservation method characteristics is a single chapter, chapter dealing with generation and use of cold plasma in food industry as a modern conservation method.
Klíčová slova:
inaktivace mikroorganismů; konzervace potravin; mikroorganismus; studená plazma; uchovatelnost potravin