Original title:
Vliv konzumace vybraných potravin sacharidové povahy na hladinu krevní glukózy
Authors:
Langhammerová, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá měřením hladiny krevní glukózy po konzumaci vybraných potravin (roztoku glukózy, mléčné čokolády, rýžových chlebíčků s kukuřicí, ovocné přesnídávky s meruňkami a vícezrnného lámankového chleba) v pravidelných intervalech. První část je věnována literární rešerši, která poskytuje ucelený přehled o metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Dále se věnuje rozdílům v metabolismu sacharidů zdravých osob, diabetiků 1. a 2. typu. Seznamuje čtenáře s pojmy glykémie, glykemický index a glukózo-toleranční test. Praktická část zahrnuje měření hladiny glukózy v kapilární krvi a dotazníkové šetření, týkající se zdravotního stavu, stravovacích návyků a výskytu onemocnění ve vybrané skupině dobrovolníků. Pokusu se účastnilo 12 studentek Mendelovy univerzity v Brně. Hladina krevní glukózy jim byla měřena v pravidelných intervalech (0, 30, 60, 90 a 120 minut) po požití testované potraviny. Jako standard byla zvolena glukóza. Z naměřených hodnot byly vypočítány glykemické indexy. Pro glukózu 100, mléčnou čokoládu 40+-17,7, rýžové chlebíčky s kukuřicí 76+-25,8, ovocnou přesnídávku s meruňkami 49+-17,9 a vícezrnný lámankový chléb 68+-21,3. Výsledky byly statisticky zpracovány a byl zhodnocen vliv jednotlivých testovaných potravin na hladinu krevní glukózy.This thesis deals with the measurement of blood glucose levels after consumption of selected foods (glucose solution, milk chocolate, rice sandwiches with corn, fruit snacks with apricots and broken buckwheat multigrain bread) at regular intervals. The first part of this thesis is pursued to the literature review, which provides a comprehensive overview of the metabolism of carbohydrates, fats and proteins. It also discusses the differences in the carbohydrate metabolism of healthy people with diabetes type 1 and 2 It acquaints the reader with the concepts of blood glucose, glycemic index and glucose-tolerance test. The practical part includes the measurement of glucose in capillary blood and questionnaire survey concerning state of health, eating habits and the disease incidence in a selected group of volunteers. The experiment involved 12 students of Mendel University in Brno. Their blood glucose levels were measured at regular intervals (0, 30, 60, 90 and 120 minutes) after ingestion of the food. The glucose was chosen as a standard. From the measured values were calculated glycemic indices, which represented 100 for glucose, milk chocolate 40+-17,7, sandwiches, rice with corn 76+-25,8, fruit snacks with apricots 49+-17,9 and multigrain bread buckwheat 68+-21,3. The results were statistically processed and the effect of individual foods tested on blood glucose was evaluated.
Keywords:
diabetes mellitus; glykemický index; inzulinová rezistence; postprandiální glykémie; sacharidy