Název:
Mikrobiální kontaminace piva v průběhu skladování
Autoři:
Zemánek, Zbyněk Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se věnuje mikrobiální kontaminací piva během skladování. Teoretická část se zaobírá stáčením piva do různých obalových materiálů a skladování piva. Popisuje mikroorganismy způsobující kontaminaci piva, ve kterých jsou zahrnuty např. bakterie mléčného kvašení, divoké kvasinky nebo plísně. Dále se zaměřuje na způsoby eliminace těchto mikroorganismů a v poslední kapitole na systém HACCP. Experimentální část se zabývá mikrobiologickým rozborem piva z různých pivovarů během čtyř měsíců skladování. Vzorky jsou získány z obchodních sítí České republiky, nebo přímo z pivovaru krátce po stočení. Podle naměřených hodnot jsou statisticky vyhodnoceny vlivy výrobce, použitého obalového materiálu a doby skladování a na stabilitu a mikrobiální kvalitu piva.This thesis pushes ahead the microbiological contamination of beer during storage. The theoretical part deals with the beer racking to different packaging materials and beer storage. It describes microorganisms which bring on beer contamination. For example Lactic acid bacteria, Wild yeast or molds are included there. Further it focuses on methods to eliminate these microorganisms. The experimental part deals with microbiological analysis of beer from different breweries during four months of storage. The samples are taken from Czech Republic sales network or straightly from brewery shortly after racking. Influences of producers, used packaging materials and storage are statically evaluated time according to measured values.
Klíčová slova:
beer; beer storage; cantamination; kontaminace; microorganism; mikroorganismy; pivo; skladování piva