Název:
Analytické a senzorické možnosti kontroly falšování pravosti révového vína
Autoři:
Rozek, Kamil Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na analytické a senzorické možnosti kontroly falšování pravosti révového vína. V literární části se zabývá platnými zákonnými opatřeními, která regulují povolené látky ve víně a povolené postupy při výrobě vína. Seznamuje čtenáře se způsoby falšování vín v České republice, které vyplynuly z analýzy souboru nevyhovujících vzorků vín, které SZPI zachytila v rozmezí let 2012 -- 2015. V praktické části popisuje postup výroby révového vína a jejich napodobenin a metody použité pro jejich následný senzorický a analytický rozbor. Následně vyhodnocuje naměřená data a porovnává možnosti a vhodnosti senzorického hodnocení a analytických rozborů k odhalení falšování vín.The diploma thesis deals with analytical and sensorial possibilities of control of grape wine adulteration. In the first, theoretical part of the thesis, the author introduces valid legislation regulating authorized substances in wine, as well as the wine production processes itself. The reader is acquainted with the means of wine adulteration in the Czech Republic that ensued from an analysis of unsatisfactory samples of wine, collected between 2012 -- 2015 by the SZPI (Czech Agriculture and Food Inspection Authority). The second, practical part of the thesis, describes not only grape wine and SZPI samples imitation production processes, but also methods used for their subsequent sensorial and analytical study. Besides, it interprets measured data, and compares and contrasts the possibilities and appropriateness of the sensorial evaluation and analytical study for the detection of wine adulteration.
Klíčová slova:
analytické metody; falšování vína; FTIR; HPLC; povolené látky; povolené postupy; senzorické hodnocení; SNIF-NMR; Vedelův systém; zákonná opatření