Název:
Jakostní hodnota drůbežího masa
Autoři:
Lexová, Eliška Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce pojednává o procesu zpracování drůbežího masa, jeho balení a vlivech vnějších a vnitřních faktorů na jeho kvalitu. Úvod práce je zaměřen na výhody drůbežího masa, na vývoj stavů drůbežího masa v ČR a na nejvýznamnější dovozce a vývozce drůbeže. Dále se věnuji všem částem porážkového okruhu, chladícímu okruhu a způsobům chlazení, zejména jejich vlivům na kvalitu masa. Další část práce je věnována porcování drůbeže a způsobu jejich třídění pro uvádění do tržní sítě. Posledním článkem výrobního procesu je balení masa, kde jsou řešeny druhy obalových materiálů, výhody a nevýhody jednotlivých způsobů balení a značení na obalech. Závěr práce je věnován faktorům, které ovlivňují kvalitu drůbežího masa. Na konci práce je popsán provoz firmy Rabbit Trhový Štěpánov, provozovna Jevíčko, který je zaměřen na porážku a zpracování drůbežího masa.The bachelor thesis discourses the poultry treatment and meat wrapping process. Also, it deals with the internal and external factors and their influence on the meat quality. The advantage of poultry meat as well as the development of the poultry situation in the Czech Republic, involving the most significant importers and exporters in our country, is discussed at the beginning of the thesis. In the next part I describe all sections of slaughter circuit and cooling circuit, including different types of cooling and its influence on the meat quality. Next, the poultry portion and the way of sorting out the meat to the market are discussed. The last section of the manufacturing process is wrapping. The kinds of wrap pages as well as the advantages and disadvantages of the different ways of wrapping, and labeling are described in the thesis. The factors which may influence the quality of the poultry meat are reasoned at the end of the thesis. In the conclusion there is a description of a concern functioning. The concern is called RABBIT Trhový Štěpánov, premises in Jevíčko, and is engaged in poultry slaughter and poultry meat treatment.
Klíčová slova:
balení; chlazení; drůbež; porážka; značení