Název:
Změny mikrobiologických a vybraných kvalitativních parametrů konzumního mléka
Autoři:
Říha, Patrik Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá mikrobiologií konzumního mléka. Teoretická část práce se věnuje významu mléka ve výživě člověka, složení, mikrobiologii syrového a tepelně ošetřeného mléka, tepelnému ošetření, významným skupinám mikroorganismů kontaminující mléko, původcům onemocnění z mléka a ošetřením mléka po nadojení. Experimentální část práce se zaobírá stanovením vybraných skupin mikroorganismů – celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, enterokoky, psychrotrofní mikroorganismy, bakterie mléčného kvašení, E. coli, plísně, kvasinky a chemickou analýzou mléka, kde se zjišťují hodnoty tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, sušiny, hustoty, přidané vody, bodu mrznutí a aktivní a titrační kyselosti u šesti vzorků mléka.The diploma thesis deals with the microbiology of drinking milk. The theoretical part deals with the importance of milk in human nutrition, composition, microbiology of raw and heat-treated milk, heat treatment, important groups of microorganisms contaminating milk, pathogens of milk and milk treatment after milking. The experimental part of the work deals with the determination of selected groups of microorganisms - total number of microorganisms, coliform bacteria, enterococci, psychrotrophic microorganisms, lactic acid bacteria, E. coli, fungi, yeast and chemical analysis of milk, where the values of fat, protein, lactose, fat-free dry matter, dry matter, density, added water, freezing point and active and titratable acidity are determined in six milk samples.
Klíčová slova:
bacteria; bakterie; heat treatment; microorganism; mikroorganismy; milk; mléko; tepelné ošetření