Název:
Bezorebné pěstování zeleniny
Autoři:
Laštovicová, Petra Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce popisuje vliv zpracování půdy na fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy, zejména na život mikroorganismů a makroorganismů, tvorbu humusu a koloběh živin. Velký prostor je věnovaný minimalizaci pracovních operací při základním zpracování půdy. Popsané jsou také ekologicky šetrné postupy s vyloučením nebo omezením používání rychle rozpustných minerálních hnojiv a syntetických pesticidů a také v praxi uplatňované systémy bezorebného pěstování zeleniny.The work describes influence of soil cultivation on the physical, chemical and biological soil quality, especially micro-organisms and macro-organisms life, humus creation and nutrient cycling. Large space is devoted to the no-till production systems by the primary soil treatment. Described are methods of enviromentally friendly practices without using rapidly soluble mineral fertilizers and synthetic pesticides and also no-till systems used in practice.
Klíčová slova:
bezorebné zemědělství; minimalizační technologie; půdní mikroorganismy; půdní struktura; udržitelné zemědělství; žížala