Název:
Návrh změny podnikové strategie v odvětví pekárenství
Autoři:
Matoušková, Eva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá vypracováním návrhů efektivní podnikové strategie pro firmy působící v odvětví pekárenství. Teoretická část se zabývá zpracováním poznatků z odborné literatury, které jsou následně použity při zpracování praktické části. Navržené poznatky a výsledky vychází z analýzy vnějšího a vnitřního prostředí sledovaných podniků. Při analýze vnějšího prostředí je zkoumáno makroprostředí pomocí PESTE analýzy a mikroprostředí na základě analýzy odvětvového prostředí a Porterova modelu pěti konkurenčních sil. Pro analýzu vnitřního prostředí je využito modelu 7S firmy McKinsey a analýza konkurenceschopnosti. Finanční situace podniků je hodnocena poměrovými ukazateli jako nástroji finanční analýzy. Pomocí matice EFE a IFE jsou zpracovány faktory vnějšího a vnitřního prostředí. Výsledky z vnitřní a vnější analýzy jsou použity pro tvorbu vnitřně-vnější matice IE a SWOT matice, pomocí kterých jsou identifikovány návrhy strategií pro podniky působící v odvětví pekárenství.This thesis deals with the elaboration of draft effective business strategies for companies operating in the baking industry. The theoretical part deals with the processing of knowledge from the literature, which are then used in the practical part. The proposed findings and results based on the analysis of the external and internal environment of monitored companies. When analyzing the external environment is investigated using the macroenvironment PEST analysis and microenvironments based on the analysis of sectoral environment and Porter's five forces model. For the analysis of the internal environment is used McKinsey 7S model and analysis of competitiveness. The financial situation of enterprises is evaluated relative indicators as tools of financial analysis. Using the EFE and IFE matrix are processed factors external and internal environment. Results from internal and external analysis are used to generate internal-external matrix IE and SWOT matrix through which identifies a strategy for enterprises engaged in the baking industry.
Klíčová slova:
7S McKinsey; EFE a IFE matice; pekárenství; strategie; SWOT matice; vnitřní a vnější prostředí