Název:
Senzorické hodnocení masných výrobků se zaměřením na špekáčky
Autoři:
Šuťáková, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této bakalářské práce je "Senzorické hodnocení masných výrobků se zaměřením na špekáčky". Práce se zabývá složením masa, surovinami pro výrobu masných výrobků, technologiemi výroby a senzorickým hodnocením. Důraz je kladen především na špekáčky. Předmětem praktické části je senzorické hodnocení vybraných druhů špekáčků z maloobchodní i velkoobchodní sítě. Hodnocení bylo provedeno studenty předmětu Senzorická analýza. Lepšího hodnocení dosáhly špekáčky z velkoobchodní sítě. Tím je vyvrácen argument, že špekáčky od drobných prodejců jsou vždy kvalitnější a chutnější.The aim of this thesis is "Sensoric evaluation of meat products focused on špekáčky". Thesis deals with the composition of meat, raw meat products, production technology and sensoric evaluation. Thesis is focused on sausages špekáčky. The aim of the practical part is sensoric evaluation of selected types of sausages špekáčky from retail and wholesale. The evaluation was carried out by the students of Sensory analysis. Špekáčky from wholesale achieved better evaluation. This disprove the argument that the susages špekáčky from retail are always superior and tastier.
Klíčová slova:
masný výrobek; maso; senzorická analýza; technologie výroby; špekáček