Název:
Stanovení in vitro stravitelnosti organické hmoty kukuřičné siláže pepsin-celulázovou metodou
Autoři:
Konupčíková, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem mé diplomové práce bylo stanovit u vybraných kukuřičných siláží in vitro stravitelnost organické hmoty pepsin celulázovou metodou. Hodnocené kukuřičné siláže pocházely ze dvou stanovišť. Prvním stanovištěm byla Senice na Hané a druhým Záblatí. Tyto siláže byly ještě porovnány s provozním vzorkem ze Žabčic. Byl prokázán statisticky průkazný rozdíl ve stravitelnosti organické hmoty u jednotlivých stanovišť. Nejvyšší stravitelnost organické hmoty byla u kukuřičné siláže ze Záblatí. Kukuřičná siláž ze Žabčic měla nejnižší stravitelnost organické hmoty. Mezi hodnocenými stanovišti byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v obsahu jednotlivých živin. Obsah tuku byl největší u kukuřičné siláže ze Senice na Hané. Na stanovišti v Záblatí byl stanoven nejvyšší obsah vlákniny, ADF, NDF a BNLV. Použití silážního aditiva nemělo statisticky průkazný vliv na stravitelnost organické hmoty kukuřičné siláže ani na obsah jednotlivých živin. Vliv pomrznutí silážní kukuřice na obsah živin byl statisticky průkazný. Pomrzlá kukuřičná siláž měla vysoký obsah sušiny (přes 40 %) a také vysoký obsah vlákniny, ADF a NDF než siláž nepomrzlá. Tato siláž obsahovala 112600 KJ/g plísní.The aim of my thesis was to determine at selected maize silage in vitro digestibility of organic matter by using pepsin cellulase method. Rated corn silage derived from two habitats. The first habitat was Senice in Hané and the second Záblatí. These silages were compared with samples from Žabčice municipality. A statistically significant difference was proven in the digestibility of organic matter in different habitats. Highest organic matter digestibility in corn silage was from Záblatí. Corn silage from Žabčice municipality had the lowest digestibility of organic matter. Among the evaluated habitat was a statistically significant difference in the content of individual nutrients. The fat content was greatest for corn silage from Senice in Hané. The station in Záblatí was measured volume of fiber, ADF, NDF and BNLV . The use of silage additives had no statistically significant effect on organic matter digestibility of corn silage or the content of individual nutrients . Effect of frozen corn silage on nutrient content was statistically significant. Frozen corn silage had a high dry matter content (over 40 %) and high level of fiber, ADF and NDF silage than unfrozen one. The silage contained 112 600 KJ / g mold.
Klíčová slova:
organická hmota; silážní kukuřice; stravitelnost