Original title:
Proteiny ve výživě člověka
Authors:
Fialová, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce popisuje problematiku týkající se proteinů ve výživě člověka. Zabývá se jejich specifickými funkcemi v lidském organismu, strukturou a doporučeným denním příjmem, následky nedostatku nebo nadbytku proteinů ve výživě lidí. V daném kontextu jsou v práci rozpracovány jednotlivé potravinové zdroje se zaměřením na jejich nutriční hodnoty, případné pozitivní nebo negativní účinky na lidské zdraví a jejich dostupnost pro spotřebitele, v návaznosti na hodnocení přístupu a znalostí veřejnosti o proteinech jako nezbytné součásti lidské stravy. Preference a spotřeba proteinů živočišného i rostlinného původu je zde hodnocena na základě dvou různých zdrojů informací. Z informací získaných pomocí dotazníků od náhodně vybraných respondentů, které byly následně konfrontovány s informacemi získanými z veřejných zdrojů.This thesis describes the issues related to proteins in human nutrition. It deals with their specific functions in the human body, their structure and the recommended daily intake, and the consequences of either a deficiency or an excess of protein in human nutrition. For this thesis, the work focused on various food sources and their nutritional value, any positive or negative effects on human health, and their availability to consumers. Two different sources were used to determine the preferences and consumption of proteins from either animal or vegetable origins. Information was gathered from public sources, as well as a questionnaire that was given to randomly selected individuals.
Keywords:
aminokyseliny; proteiny; rostlinné proteiny; spotřeba potravin; živočišné proteiny