Název:
Vplyv odlistenia bielych odrôd viniča hroznorodého na kvalitu hrozna
Autoři:
Soós, Tomáš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo prostudovat literární zdroje týkající se vlivu odlistění révových keřů bílých odrůd na kvalitu hroznů a založit pokus s odlistěním zóny hroznů. V souladu s tímto zadáním jsou v teoretické části práce uvedeny informace z prostudované literatury, jenž souvisí s odlistěním týkající se listové stěny, kvalitativních a výnosových parametrů hroznů a vlivu odlistění na tyto parametry. Následně jsou prezentovány statisticky zpracované výsledky pokusu s odlistěním zóny hroznů na odrůdě Ryzlink rýnský. I když samotný pokus prokázal jen některé z dosavadních zjištění o účincích odlistění na jednotlivé kvalitativní a výnosové parametry hroznů, v závěru práce je odporučeno vzhledem na převažující zjištění o pozitivních účincích odlistění vyzkoušet tuto techniku. Důraz se klade na výběr optimálního modelu odlistění (z hlediska termínu, intenzity a rozsahu) a zohlednění působení různých dalších faktorů.The objective of this study was to review findings on effects of defoliation on quality of the white Vitis vinifera grape and to conduct a defoliation experiment. Based on the research of literature, there is an information on defoliation and its effects on grape in the theoretical part of the study. Main focus is on the defoliation as one of the grapevine´s canopy management practices and on particular grape quality characteristics which the defoliation affects. Results of the own experiment carried out on Rizling rýnsky variety are statistically analysed and presented in the second part of the study. Although only some of the actual findings on impact of defoliation on the quality and yield attributes of the grape are supported by the results of this experiment, defoliation is recommended as a viticulture practice worth trying. However, if someone wants to achieve particular results, it is important to choose the right model of the defoliation treatment (right timing, right intensity ...) considering many other factors influencing the quality of the grape.
Klíčová slova:
listová stěna; odlistění; Ryzlink rýnský