Název:
Maso ve výživě člověka
Autoři:
Mejzlíková, Vendula Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] MEJZLÍKOVÁ, 2014: Maso ve výživě člověka. Bakalářská práce, Brno Ve své práci jsem se zabývala vlivem konzumace masa na zdraví a výživu člověka. Porovnala jsem dobré i špatné vlivy související s konzumací masných produktů. Zaměřila jsem se na výživné složky obsažené v mase a na deficit těchto složek v lidské stravě. Maso je výživnou potravinou obsahující nutričně významné bílkoviny, vitamíny a minerální látky, které můžou ve stravě vegetariánů chybět. Poukázala jsem na zdravotní problémy vyskytující se u vegetariánů a zabývala jsem se nemocemi, které se objevují u lidí v důsledku konzumace masa. Rozdělila jsem maso na červené a bílé a popsala jsem, jaké jsou mezi nimi základní rozdíly důležité z hlediska lidské výživy. Popsala jsem, jaké dopady může mít chov hospodářských zvířat na životní prostředí, a zmínila jsem se o spotřebě masa v České republice za posledních několik let.MEJZLÍKOVÁ, 2014: Meat in human nutrition. Bachelor thesis, Brno. In my work I examined the impact of meat consumption on health and human nutrition. I compared both good and bad effectcs associated with the consumption of meat products. I focusing on the nutritional ingredients in the meat and the deficit of these components in the human diet. Meat is an important nutritious food contains nutritionally proteins, vitamins and minerals that mays be missing in the diet of vegetarians. I pointed out the health problems occurring in vegetarians and I have dealth with the disease that occur in humans due to the consumption of meat. Meat is devided on red and white and I have described chat are the basic differences and how they are important for human nutrition. I also to described the implications of livestock farming on the environment, and I summarized the consumption of meat in Czech Republic over the last few years.
Klíčová slova:
deficit; vegetarián; výživa